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CERTIFICATE fee and demonstraticn of [the required
evidence of finarcial responsibility and] satisfactory
knowledge of pesticide use,

(E) EVERY PLACE OF BUSINESS ENGAGED 1IN CUSTOM
APPLICATION, PEST CONTROL APPLICATION, AND PEST CONTROL
CONSULTING, SHALL PAY TO THE DEPARTMENT {[ A REASONABLE]]
AN ANNUAL LICENSE FEE [[AS DETERMINED BY THE SECRETARY]]
OF $50 AND SHALL PROVIDE EVIDENCE OF PINANCIAL
RESPONSIBILITY AS REQUIRED BY THE DEPARTMENT.

5-209.

{Any custom or) ALL commercial application of any
pesticide shall be under the supervision of a [licensed)
CERTIFIED custor applicator for licensed] CERTIFIED pest
control [operator] APPLICATOR, OR CERTIFIED PUBLIC AGENCY
APPLICATOR who is responsible and liable for
{ performance)l THE APPLICATION, ALL APPLICATIONS OF
RESTRICTED USE PESTICIDES BY A CERTIFIED PRIVATE
APPLTICATOR SHALL BE DONE UNDER HIS SUPERVISION AND HE IS
RESPONSIBLE AND LIABLE FOR THE APPLICATION.

SECTION 3. AND BE IT FURTHER ENACTED, That new
Sections [[5-208 and 5-212]) 5-210.1 and 5-210.2 be and
they are hereby added to Article — Agriculture, of the
Annotated Code of Maryland (1978 Volume and 1974
Supplement) to read as follows:

Article -~ .griculture
[f5-208.

ALL BUSINESSES LICENSED BY THE SECRETARY SHALL
PROVIDE THE NAMES AND ADDRESSES OF THEIR REGISTERED
EMPLOYEES TO THE SECRETARY. THE SECRETARY SHALL ISSUE
IDENTIFICATION CARDS POR EACH REGISTERED FNPLOYEE AND MAY
CHARGE $2 FOR EACH CaRD. 1]}

{[5-212.

NON—-RESIDENT APPLICATORS SHALL BE EXEMPT FROM
CERTIFICATION REQUIREMENTS UNDER THIS SECTION IF
CERTIFIED UNDER EQUIVALENT PLANS OF CTHER STATES GRANTING
SINILAR EXEMPTIONS TO RESIDENTS OF THIS STATE, BUT SHALL
REGISTER ANNUALLY WITH THE SECRETARY BEFORE ANY WORK IS
COMMENCED IN THIS STATE AND BE SUBJECT YO THE LAWS OF
THIS STATE RELATING TO PESTICIDE USE AND APPLICATION AND,
IF OPERATING AS A COMMERCIAL APPLICATOR, AN ANNUAL
REGISTRATION FEE OF $10 SHALL BE PAYABLE AT THE TIME OF
REGISTRATION. THIS EXEMPTION SHALL APPLY ONLY TO
CERTIFICATION CATEGORIES FOR WHICH NON~-RESIDENT
APPLICATORS ARF CERTIFIED IN THEIR STATE OF RESIDENCE




